17 February 2011

Because you care

Löysin inspiroivan, upean taiteilijan DeviantArtista, ja matkustin monien linkkien kautta lopulta hänen kotisivuilleen. Minulla on kirjanmerkeissäni oma kansio taiteilijoiden kotisivuille, sillä usein niissä ulkoasu ja sisältö on uskomattoman mielikuvitusrikasta ja jo itsessään katsomisen arvoista (uudelleen ja uudelleen), eikä tämä ollut poikkeus. Poikkeus tämä sivusto oli vain siinä mielessä, että se sai minut myös ajattelemaan ihan uusia juttuja. Taide usein tekee sitä, mutta nyt kyseessä oli erityinen aihe.

"We are all painters! Choose your materials wisely.
What's wrong with conventional paints?

- Paints are made of 3 major components: pigment, medium and solvent. With today's art supplies, it is common that one or more of these components are harmful to our environment."
Foxmoon by Stefan Thompson

Suomennan Stefanin tekstin tähän, jos voisin auttaa samalla jotakuta muutakin.
Pigmentit: Pigmentit ovat maaliemme väriaineita. Ne on tehty erittäin hienoista metalli-, mineraali- tai orgaanisten yhdisteiden hiukkasista. Suurin osa pigmenteistä sekä kaupallisissa että taiteilijalaatuisissa maaleissa on jossain määrin myrkyllisiä, metallioksideja sisältävät pigmentit kuuluvat erittäin vaarallisiin aineisiin. Kadmiumin punainen, koboltin sininen, kromin vihreä ja bariumin keltainen sisältävät näitä aineita. Nämä kuuluvat raskasmetallien ryhmään, joista monet voivat reagoida vaarallisesti organismien ja eliökunnan kanssa. Kadmium, koboltti ja kromi ovat tunnettuja karsinogeenejä, ja liika bariumille altistuminen voi aiheuttaa vaurioita keskushermostoon. Näiden aineiden kaataminen viemäriin on vakava vaara eliökunnalle jota olemme itsekin osana.

Mediums (sideaineet): Maalien sideaineita voidaan valmistaa mistä vain, millä voidaan kuivattaa pigmentti hyvin ja pysyvästi halutulle pinnalle. Yleisimpiin sideaineisiin kuuluvat akryylit, alkydit, öljyt sekä liimat. Puhdas akryyli ja kasviöljy ovat pääasiassa myrkyttömiä, mutta väliaineissa näitä harvoin käytetään sellaisenaan. Öljymaaleissa eräänlainen kuivaussuola on yleisesti käytetty varmistamaan nopea kuivuminen. Kuivaussuolat voivat olla äärimmäisen myrkyllisiä ja sisältävät usein kobolttia. Akryyli(talo)maalit ovat erityisen haitallisia ympäristölle, sillä suurin osa liuottimista sisältää vinyylipolymeerien (jonka sivutuotteita ovat mm. dioksiini ja muut haitalliset kaasut) lisäksi esim. tappavia biosidejä ja kemikaaleja maalin vanhenemisen/mätänemisen estämiseksi. Voimakkaimpia kemikaaleja ei kuitenkaan tarvitse käyttää tuotteissa kuin niin pieniä määriä, ettei niitä lain mukaan tarvitse mainita ainesosalistassa.

Solvents (liuottimet): Liuottimia käytetään levittämään pigmentti tasaisesti maaliseokseen, ja muuttamaan maalin paksuus sopivaksi. Vaikka kaikki haihtuvat orgaaniset yhdisteet (Volatile Organic Compounds eli VOC's) eivät olekaan myrkyllisiä, niin maalin liuottimissa käytetyt ovat. 50% myrkyllisistä VOC:sta joita tuotetaan, tuotetaan maaleihin. Ilmakehässä maalien liuottimet voivat aiheuttaa jopa 12% VOC-päästöistä, jotka heikentävät otsonikerrosta.

Cutsup by Stefan Thompson

Mitä voit tehdä?

1. Kierrätä vesi

Jos käytät myrkyllisiä maaleja, älä kaada maalausvettä alas viemäristä. Sen sijaan voit kerätä vedet purkkeihin siten, että joka värille on oma astia johon myös puhdistat siveltimesi aina vastaavasti. Älä laita purkeille kansia, vaan anna veden haihtua hitaasti. Huom: Älä anna veden haihtua kokonaan, sillä pigmenttipöly on hengitettynä vaarallista. Jos haluat hävittää veden tai likaiset astiat voit viedä ne myrkyllisten jätteiden pisteelle lähimmälle kaatopaikalle. Varmista, että ne menevät myrkkyjenkäsittelykeskukseen josta ne eivät pääse kosketuksiin pohjaveden kanssa.

2. Käytä myrkyttömiä pigmenttejä
Jos maalaat vain huviksesi, on käytettävänäsi laaja valikoima myrkyttömiä maaleja lasten taidetarvikeosastolta. Ne toimivat hyvin ja niillä on helppo harjoitella. Kuitenkin monet näistä väreistä pysyvät huonosti, joten jos olet ammattitaiteilija tai maalaat huonekaluja tai pintoja sinulle on muita vaihtoehtoja. Kirkas punainen, vihreä sekä keltainen ovat yleensä myrkyllisiä metalleista ja mineraaleista, mutta osa näistä väreistä voidaan tuottaa synteettisesti (luomusti) erittäin vähäisellä määrällä myrkkyjä. Kuitenkin osa orgaanisistakin pigmenteistä on myrkyllisiä, joten yksityiskohtainen paneutuminen tulisi tehdä joka väriaineen kohdalla.


Alla lista pysyvistä, myrkyttömistä pigmenteistä:


Musta: Bone Black PB9, Charcoal Black PB8, Graphite PB10, Mars Black PB11
Sininen: Phylalocyanine blue PB 15, Copper Phthalocyanine, Ultramarine Blue PB 29
Ruskea: Burnt Sienna PB 6, Van dyke Brown PB9
Vihreä: Phylalocyanine Green PG 7 Polychlorinated copper phthalocyanine, Ultramarine Green PG 24
Oranssi: Mars Orange PR 101
Punainen: English Red PR 101 Indian red, Mars red, Terra Rosa, Tuscan red. Ultramarine Red PV 15
Violetti: Ultramarine Violet PV 15
Keltainen: Mars Yellow, Iron Oxides Yellow, Raw Sienna, Yellow Ochre, PY 42, 43
Metallivärit: Aluminium, Gold, Silver, Bronze
Valkoinen: Titanium Dioxide (TiO2)

Lista kaikista tavallisimmista taiteilijoiden pigmenteistä ja niiden sisältämistä myrkyistä.

Orgaanisia, myrkyttömiä pigmenttejä voi valmistaa myös itse kotona. Monet kankaat intiassakin on valmistettu kasvien pigmenttien avulla käyttäen niitä yhdessä myrkyttömän metallisuolan kanssa. Yksi täysin pysyvä pigmentti on noenmusta (Carbon black), joka on valmistettu polttamalla kasvi- tai eläinperäistä ainetta. Tummanruskeaa voidaan tehdä mustan saksanpähkinän kuorista. Puhtaita ja orgaanisia pigmenttejä suositellaan käytettäväksi niiden laadun vuoksi. Toisaalta vaikka myrkyttömien metallien ja mineraalien pigmentit toimivat loistavasti, on niiden hankkiminen luonnosta kallista ympäristölle. Niitä kannattaakin käyttää säästeliäästi ja vain tarvittaessa - ei siis harjoitusmaalaamiseen.
Lisäksi myös omien maalien tekeminen ja kuivan pigmentin käyttäminen voi olla hyvin vaarallista, sillä metalli-, mineraali- sekä orgaanisten pigmenttien pienhiukkaset voivat aiheuttaa keuhkosyöpää, vaikka ovatkin myrkyttömiä. Oman maalin valmistaminen kannattaa tehdä ulkotiloissa hyvää hengityssuojainta käyttäen.

Valkoista väriä voidaan valmistaa kananmunankuorten sisäpuolella olevasta ohuesta kalvosta ja muita vastaavia luomuohjeita osoitteessa www.mayanpigments.com

3. Käytä myrkyttömiä liuottimia ja sideaineita
Kuten edellä mainittiin, puhdas akryyli ja öljyväliaineet ovat myrkyttömiä. Useimmista taidetarvikemyymälöistä, ekoliikkeistä sekä alla listatuita nettisivuilta saatavien Citrisolin ja puhtaan akryylin avulla saat aikaan hienon maalaussideaineen. Citrisol on loistava vaihtoehto myös tärpätille, jonka vahvaa ja kemikaalista puhdistustehoa taiteilijat käyttävät hyödykseen maalauksissa ja siveltimien pesemisessä. Myös kuivaussuoloille, joita sitten näiden sideaineiden kuivattamiseen on käytetty, on ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

4. Hae tietoa
Parasta, mitä itse kuitenkin voi tehdä, on tutkia omia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. Se saattaa tuntua joskus hankalalta, sillä tästä aiheesta löytyy huomattavan vähän tietolähteitä, mutta pystyt siihen silti! Muista, että maali on tehty kolmesta osasta. Jos haluat todella ekologisen ja ympäristöystävällisen maalin on sinun varmistettava, että sekä pigmentti, sideaine sekä liuotin ovat turvallisia. Alkajaisiksi käy läpi seuraavia linkkejä ja aloita muutos taiteessasi ja kotonasi vihreämmän tulevaisuuden puolesta.

Journeyrs by Stefan Thompson

Suuri englanninkielinen tietokanta auttaa ymmärtämään perusasioita maalien ja maalausympäristön turvallisuudesta. Paljon linkkejä myös muille tietosivustoille.

Auro on ensimmäinen hiilineutraali yritys-sertifikaatin saanut maalinvalmistaja. Suomen maahantuoja sijaitsee Vaasassa.

Bloom.fi
Bloom valmistaa ympäristöystävällisiä maaleja sisustustarkoitukseen, ja sen tuotteita löytyy mm. K-Raudoista, Prismoista ja RTV:ltä.


Lumo
Luonnonmateriaalien hyödyntämisestä kertova suomalainen sivusto.


Stefan Thompson
Taiteilija, joka tämän alunperin kertoi.

1 comment:

ComaBacon. said...

Kiitos tästä pläjäyksestä! Itse oon maalaillut vain silloin tällöin hyvin harrastelijamaisesti, mutta pitääpä perehtyä noihin linkkeihin paremmin :)